Ce este hipnoterapia

Poate ca una dintre marile provocari ale psihologilor si psihoterapeutilor este sa reuseasca sa ajunga la continuturi psihice relevante atat pentru client cat si pentru acesta. Nu de putine ori, alegerea metodelor si a tehnicilor folosite in cabinet presupune un demers intuitiv, creativ sau care are la baza experienta acumulata in timp a terapeutului. Alegerea momentului este de asemenea deosebit de importanta pentru utilizarea unei tehnici anume iar hipnoterapia se dovedeste a fi foarte valoroasa in anumite situatii si momente ale demersului terapeutic.

Totusi, atunci cand vorbim de hipnoterapie, conceptele de hipnoza si sugestibilitate sunt cuvinte cheie.

Cand ne referim la hipnoza este bine sa stim ca ea este o stare naturala a fiecaruia dintre noi si reprezinta o stare modificata de constiinta. Ea se bazeaza pe sugestii care sunt oferite clientului, repetate, beneficiind de un anumit cadru terapeutic care le potenteaza si amplifica valoarea si eficacitatea si se adreseaza persoanelor care isi doresc sa acceseze continuturi psihice mai usor de relevat astfel.

Desi sunt multe mituri legate de hipnoza ( de exemplu ca este o modalitate de a manipula si a convinge clientul sa faca lucruri pe care altfel nu si-ar dori sa le faca sau ca hipnoza poate modifica strucura de personalitate a persoanei) este bine sa ramanem pe terenul dovezilor stiintifice si al faptelor. Astfel, hipnoterapia este definita ca fiind o metoda terapeutica care foloseste hipnoza asistata sau ghidata, cu scopul de a ajuta clientul sa intre intr-o stare de relaxare profunda sau de transa. Transa este o stare modificata de conștiență, aflata la granita dintre veghe si somn. In transa apare o sugestibilitate sporita, adica acea stare in care capacitatea de a primi sugestii este mai mare decât atunci cand esti treaz.

In starea de transa clientii experimenteaza diferite stari, in general placute, de calm si liniste. Prin hipnoza sunt accesate diferite imagini, emotii, ganduri, perceptii, amintiri sau convingeri si tipare mentale care sunt ulterior analizate in stare de veghe sau in terapie.

Este o metoda valoroasa care faciliteaza accesul la aceste continuturi psihice si care devin ulterior  subiect al analizei sau travaliului terapeutic. Se intampla insa ca in urma transei, clientul sa experimeteze o stare de insight prin care in mod spontan si fara alte interventii suplimentare, intelege originea unei probleme sau pur-si-simplu identifica o cale, o solutie pentru obstacolul pe care isi doreste sa il depaseasca.

In functie de obiectivul propus putem induce astfel de stari prin sugestii hipnotice si care pot fi obtinerea unei stari de relaxare, aducerea in planul mental a unor evenimente, ganduri sau emotii traite anterior, relizarea unei regresii de varsta sau expunerea la o situatie problemtica pentru  client cu scopul de antrenament mental, identificarea resurselor si intarire a Eului.

Distribuie :