De la epuizarea emotionala la depresie

Depresia a intat in vocabularul nostru comun si auzim tot mai des despre persoane cunoscute care i-au trecut „pragul” acestei „doamne” sumbre, cu aer melancolic. In acelasi timp, statisticile ne  arata ca cifrele sunt tot mai ingrijoratare. O analiza a situatiei la nivelul Uniunii Europene, publicata de Ministerul Sanatatii releva ca:

– se estimeaza că peste 27% dintre adultii europeni experimenteaza cel putin o forma de afectare a sanatatii mintale pe parcursul unui an.

– cele mai frecvente forme de boli mintale in UE sunt tulburarile de anxietate și depresia.

– pana in anul 2020, depresia va fi cea mai mare cauza de boala din lumea dezvoltata.

– in prezent, in UE, aproximativ 58.000 de cetateni mor prin sinucidere in fiecare an, mai mult decat decesele anuale din accidente de trafic rutier, omucideri sau HIV / SIDA. (sursa: https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/boli_netransmisibile/sanatate_mintala/Analiza-de-Situatie-2021.pdf)

Atat DSM 5 cat si ICD 10 evidentiaza simptomele depresive tipice. ICD 10 defineste trei astfel de simptome: dispozitie depresiva, anhedonie si energie redusa iar prezenta a minim doua conduce la diagnosticul de tulburare depresiva. DSM 5 pune accent pe doua simptome principale: dispozitie depresiva si pierderea interesului sau placerii pentru activitati (anhedonie). Aceste simptome alaturi de alte cinci din noua simptome specifice trebuie sa se manifeste pentru cel putin 2 sptamani pentru a putea pune un astfel de dignostic.

Exista mai multi factori de risc si vulnerabilitati care predispun la aparitia tulburarii depresive insa, poate ca semnalul de alarma cel mai des intalnit si expus de catre cei care au experimentat aceasta tulburare este emotia profunda, totala, dureroasa si omniprezenta de tristete. Ea este atat de invaziva incat persoana simte ca este epuizata, obosita, extenuata, astfel incat ii este din ce in ce mai dificil sa demareze si sa sustina activitatile obisnuite.

 Cand apar primele semne ar trebui sa fie un semnal de alarma atat pentru cel in cauza cat si pentru cei apropiati, familie, prieteni colegi etc. Neglijate, aceste simptome pot creste in intensitate si sa conduca la aparitia unui episod depresiv major.

 

Distribuie :