De la ingrijorare la anxietatea generalizata

Ai avut vreodata senzatia ca te simti inconfortabil intr-o incapere si ca parca nu mai ai aer suficient daca nu pleci cat mai repede de acolo? Sau poate ai trait cu sentimentul ca cei din jurul tau te judeca si ca emotiile tale vor „da e afara”? Dar momente in care grijile au pus stapanire pe mintea ta si fie ca este vorba despre ce ai de facut, fie este vorba de ceva care te apasa pur-si-simplu nu esti in prezent?

Cam asa se simte anxietatea- o emotie neplacuta, asemenatoare cu o amenintare sau tensiune ce variaza de la intensitate usoara la atacuri de panica cu intensitate paroxistica.

Desi seamana cu starea de frica sau cu stresul acut, exista diferente intre acestea si anxietatea. Aceasta din urma, este o teama pentru ceva nedefinit, care se intinde pe o durata semnificativa de timp, nu are o valoare functionala, adaptativa ci una dezadaptativa, facandu-ne sa functionam mai putin eficient sau fara o stare emotionala echilibrata.

Anxietatea generalizata este insotita de senzatia ca persoana nu este in regula, nu este bine si ca impresia constanta ca ceva nu functioneaza cum trebuie sau ca se poate intampla ceva rau.

De obicei este insotita de un intreg arsenal de simptome, ganduri intruzime cu conotatie negativa, comportamente de asigurare sau de preluare a controlului, emotii negative intense, senzatii fiziologice neplacute (transpiratie, gol in stomac, tremuraturi, ritm cardiac crescut/tahicardie, amorteli, ameteli sau migrene etc.).

Pentru ameliorarea simptomelor este indicat sa nu le neglijam si sa cerem ajutorul. Prin atentia acordata cauzelor care stau la baza aparitiei acestora se observa o ameliorare si o redobandire a starii de echilibru si de bine interior.

De mare ajutor sunt tehnicile de relaxare, mindfulness, psihoterapia de orientare cognitiv-comportamentala.

Distribuie :